Cultuuradvies

Als consultant adviseer ik culturele instellingen, overheden en individuen die op zoek zijn naar inspiratie, nieuwe oplossingen en ideeën. In de afgelopen vijftien jaren adviseerde ik onder meer over het festivalbeleid van de provincie Overijssel, over een uitmarkt-concept in Rotterdam, een nieuw landelijk theaterevenement en het opzetten van een kunstvakopleiding in Tilburg. Voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa werkte ik mee aan de realisatie én verdediging van het tweede bidbook tegenover de internationale jury. In 2018 deed ik onderzoek naar het professioneel voorzieningenniveau van de Utrechtse podiumkunsten.

Mijn werkwijze is niet vergelijkbaar met andere adviesbureaus. Ik lever geen lijvige rapporten of langdurige verbetertrajecten. Ik hou het eenvoudig en oplossingsgericht en doe er van harte een paar goede ideeën bij. Ik ben praktisch ingesteld, denk het liefste buiten de heersende conventies om en daag je uit hetzelfde te doen.

Mensen aanmoedigen om het beste uit zichzelf te halen en ze op nieuwe, frisse ideeën brengen vind ik een plezierige uitdaging. Het gezonde verstand is daarbij leidend. Ik leid je bij voorkeur rechtstreeks richting de meeste eenvoudige oplossing. Ik maak je bewust van je eigen creatief potentieel en natuurlijke wijsheid, zodat we samen tot een helder begrip komen.

Voorbereiding Kunstenplan 2021 – 2024

Ter voorbereiding op het nieuwe kunstenplan 2021 – 2024 praat ik met teams en leidinggevenden en ondervraag ze op hun diepste ambities en hun innerlijke waarden, op een dusdanige manier dat er nieuwe inzichten en plannen ontstaan. Zo verzamelen we alvast informatie om tot een scherpe en inspirerende subsidieaanvraag te komen. Dat kan dus in groepsverband maar ook individueel.

Daarvoor bied ik leidinggevenden onder meer De Wandeling. In zo’n 2,5 uur tijd wandelen we van station Hollandsche Rading naar station Baarn. De geconcentreerde aandacht en de groene omgeving zijn van absolute meerwaarde, zo is de ervaring.

Ik ben beschikbaar voor lezingen over de hedendaagse kunstpraktijk en workshops over creatief ondernemerschap. Het coachen van nieuwe makers doe ik incidenteel. Af en toe geef ik les. Als ex-comedian houd ik van humor en goede verhalen.