Cultuuradvies

Als consultant adviseer ik culturele instellingen en fungeer ik als sparringpartner voor teams en individuen die op zoek zijn naar inspiratie, nieuwe oplossingen, strategieën en ideeën. In de afgelopen vijftien jaren adviseerde ik onder meer over het festivalbeleid van de provincie Overijssel, over een uitmarkt-concept in Rotterdam, een landelijk theaterevenement in de Nederlandse schouwburgen en het opzetten van een kunstvakopleiding in Tilburg. Ik schreef mee aan beleidsplannen en subsidieaanvragen, had zitting in commissies en dacht mee over nieuwe culturele initiatieven, klein en groot.

Voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa werkte ik mee aan de realisatie én verdediging van het tweede bidbook tegenover de internationale jury. In 2018 deed ik onderzoek naar het professioneel voorzieningenniveau van de Utrechtse podiumkunsten, dat in 2020 een vervolg kreeg.

Het bereiken van nieuwe doelgroepen, bewustwording, het toegankelijk maken van kunst, het opheffen van kansenongelijkheid, lean impact en de werking van het Europese kunstenveld hebben mijn speciale interesse. Ik streef er naar dat het artistieke denken in onze werkpraktijk weer leidend gaat zijn.

Sparringpartner voor individuen en teams

Het is mijn goede gewoonte om af en toe over mijn ideeën te sparren met mensen wiens oordeel ik vertrouw. Dat zijn zonder uitzondering mensen die mijn vakgebied goed kennen en die er soms uitgesproken maar opbouwende opvattingen op nahouden. Die de juiste vragen weten te stellen. Zo’n slijpsteen voor de geest levert mij heldere inzichten en nieuwe invalshoeken op. Ik krijg er bovendien betere ideeën van.

Werk je in de culturele sector en ben jij ook op zoek naar een sparringpartner? Of wil je als team sparren over jullie ideeën? Wil je uitgedaagd worden en brainstormen met resultaat? Dan kun je op twee manieren bij mij terecht.

Allereerst nodig ik je van harte uit om een sparring-sessie met mij te doen tijdens een wandeling van Hollandse-Rading naar Baarn. In ongeveer 2,5 uur lopen we een prachtige wandeling van 13 kilometer door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. In de lente en zomermaanden is een wandeling richting het Gooi van Baarn naar Hilversum gedurende 3 uren over 15 kilometer ook mogelijk. Ga uit van een dagdeel waarin je wordt ondervraagd op de thema’s die jou op dat moment bezig houden.

Waarom wandelen? Omdat het goed is om je even los te maken van de dagelijkse praktijk, is mijn ervaring. Afstand nemen werkt. Zonder afleiding is het bovendien beter praten. Met de juiste focus kunnen we eenvoudiger ideeën vertalen naar doelstellingen en concrete stappen. De bossen geven bovendien letterlijk zuurstof en ruimte tot reflectie.

Mijn ervaring en overzicht werken hopelijk voor je. Ik ben onafhankelijk, integer en bied een luisterend oor. Als jij wilt kan ik je ideeën en suggesties aan de hand doen zodat we alle losse ingrediënten samenvoegen tot een aansprekend geheel.

Daarnaast leid ik gesprekken met teams, waarvoor ik mijn inspiratie haal uit mijn eigen praktijk, de Lean Managementfilosofie en methodes als Deep Democracy en Kampvuurgesprekken. In die gesprekken zoek ik graag naar de ziel en de bezieling van de organisatie: uitgangspunt voor een energieke en positief gestemde instelling. 

Meer weten? Neem dan vooral contact met me op via dit formulier.

Smithuyserbos, bij Hilversum