AI kan niet creëren vanuit de Leegte

Afgelopen week werd bekend dat de ALDI geen stemacteurs meer zal inhuren voor haar reclames, maar haar boodschappen voortaan laat uitspreken door een stem gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. In de Verkadefabriek hebben we een seizoen lang geëxperimenteerd met door AI gegenereerde beelden voor onze brochure. Leuk voor een poosje, maar we stoppen er weer mee. Het was sowieso al niet de bedoeling om vakmensen van hun werk te beroven. AI is een superhandig hulpmiddel, maar naar ons gevoel ontbrak er toch iets aan.

AI heeft geen ziel, vermoeden we. Daardoor doen de afbeeldingen, filmpjes en teksten meestal nog wat zielloos aan. Ik ben daarom benieuwd naar de eerste door AI gegenereerde speelfilm. Tot nog toe vond ik de blikken van artificiële acteurs vrij doods en daardoor behoorlijk griezelig als je ze diep in de ogen kijkt. Dat is vast een kwestie van tijd. Ik kan met AI gegeneerde modellen op Instagram al niet meer van echt onderscheiden. Maar zelfs als emoties straks tot in de perfectie nagebootst worden is er nog altijd de troost dat die ziel er nooit zal komen.

Er gaan nog miljoenen dingen gezegd worden over kunstmatige intelligentie, maar een ding weet ik zeker: AI kan niet creëren vanuit de Leegte. Mensen schijnen een werkgeheugen van 40 gigabyte te hebben. Ik weet overigens niet meer wie dat verzonnen heeft… Natuurlijk zijn de meeste van onze ideeën en gedachten gebaseerd op informatie die we verzameld hebben. Daarin verschillen we nauwelijks van AI.

Maar AI kan niet stilzitten op een matje en in meditatie verzonken rustig afwachten wat er verschijnt, om vervolgens uit het niets, uit de volkomen Leegte, iets scheppen dat volstrekt authentiek en puur is. Dat is een wonderbaarlijke kwaliteit (E MA HO!) waarover alleen de mens beschikt. Net als over humor trouwens.

Gevraagd om een mop over AI zegt Copilot vanmorgen:

Waarom houdt kunstmatige intelligentie niet van grapjes? Omdat het altijd bang is dat de punchline wordt weggefilterd!

AI is een slechte stand-up comedian, zoveel is duidelijk. Zelfs als je een hele, hele luie komiek bent, kun je je grappen waarschijnlijk nog altijd beter zelf bedenken dan de AI Comedian. Kunstmatige intelligentie is enorm bruikbaar en gemakkelijk; er gaat uiteindelijk niets boven de pure en stralende menselijke geest, hoeveel systeemfouten en bugs die soms ook mag bevatten.