Bio

Jeffrey Meulman is inmiddels ruim 30 jaar werkzaam in de culturele sector. Hij was o.a. coördinator van jongerenpoëziefestival Doe Maar Dicht Maar, directeur van literatuurfestival Winterschrift en programmeur voor de Stadsschouwburg, het Kruithuis en Performing Arts Festival Noorderzon in Groningen.

Hij was gedurende ruim zeven jaren comedian bij Raoul Heertje’s Comedytrain.

Als freelancer was hij betrokken bij de organisatie van tal van culturele projecten, concoursen en manifestaties waaronder A Star is Born.

Van januari 1999 tot september 2003 was hij in de functie van algemeen en artistiek directeur verantwoordelijk voor het in Utrecht gevestigde Huis a/d Werf en Festival a/d Werf. In deze jaren produceerde Huis a/d Werf meerdere reisproducties waaronder Cooking with Elvis, Oleg! Oleg! Oleg! en Mondo Leone. In het seizoen 2002 / 2003 onderging Huis a/d Werf een grootschalige verbouwing met steun van de Europese Gemeenschap.

In 2003 was hij voorzitter van vereniging Het Vierde Kwartaal, de belangenvereniging van de Nederlandse zomerfestivals. In januari 2004 werd hij voorzitter van de Adviescommissie Regeling Festivals en Concoursen van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing in Den Haag.

Jeffrey reisde voor verschillende opdrachtgevers veelvuldig door de Europese lidstaten. Artikelen over zijn bevindingen rond de internationale jonge avant-garde werden in meerdere talen, waar onder het Mandarijn, vertaald en gepubliceerd. Voor Terschellings Oerol organiseerde hij in 2005 een congres over locatietheater en landschapskunst.

Samen met Wim Claessen nam hij het initiatief tot de oprichting van de Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg. Hiertoe reisde hij langs de gerenommeerde circusopleidingen in West- en Oost Europa.

In november 2005 werd Jeffrey directeur-bestuurder van het Nederlands Theater Festival dat jaarlijks de kwaliteit van het Vlaamse en Nederlandse theater centraal stelt. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater, dat sinds 2013 door het festival zelf wordt geproduceerd. In 2006 voegde Jeffrey hier het Amsterdam Fringe Festival aan toe, inmiddels samen goed voor bijna 40.000 bezoekers per jaar.

Hij was bedenker en artistiek leider van Nieuwe Grond, een kleinschalig internationaal festival voor een nieuwe generatie kunstenaars en theatermakers rond het thema kunst en maatschappelijk engagement, georganiseerd onder de vlag van de Vrede van Utrecht. Nieuwe Grond maakte de afgelopen jaren deel uit van het Nederlands Theater Festival en keert het komende jaar in een vernieuwde vorm terug.

In 2009 en 2010 was hij cultureel intendant voor de Provincie Overijssel met als voornaamste taak het stimuleren van het festivalklimaat en het promoten van de Provincie als cultureel interessant vestigingsgebied.

In 2013 werkte hij mee aan het bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, waar hij vervolgens de internationale theaterprogrammering onder zijn hoede had binnen het programma Strangers on Stage in Stadsschouwburg de Harmonie.

In augustus 2014 werd hij onderscheiden met de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie beste prestatie. In 2015 was Jeffrey projectleider van de SPRING Plenary Meeting ‘Live Art in Digital Times’ van de International European Theatre Meeting IETM in Amsterdam, met zo’n 900 internationale gasten uit het theater en de creatieve industrie. Sinds juni 2019 is hij vice-voorzitter van IETM’s Board of Directors.

Daarnaast verzorgt en verzorgde Jeffrey lezingen, workshops en gastcolleges in binnen- en buitenland en verschenen er van zijn hand artikelen, lesmethodes, interviews, columns en blogs.

In juni 2021 volgde hij Jan van der Putten op als directeur van de Verkadefabriek in Den Bosch en zegde hij het Nederlands Theater Festival na 16 jaren vaarwel. September 2021 ontving hij de ACT Award namens ACT, de belangenorganisatie voor acteurs.

Foto: Karoly Effenberger