How to become like Leonardo da Vinci

Op de cover van Managementboek Magazine van november spreekt schrijver, spreker, cultuurfilosoof, initiator en ‘ontdekkingsreiziger’ Martijn Aslander van een nieuwe Renaissance, die naar zijn overtuiging inmiddels een jaar of tien aan de gang is. Kennis en informatie zijn meer dan ooit voor iedereen beschikbaar: ‘Iedereen kan bij de tools, het verschil zit ‘m in de houding’, stelt Aslander. De nieuwe generatie laat zich niet beperken door ervaring of opleiding, maar leert gretig op het kennisgebied dat hem of haar op dat moment past. Begrijpelijk dat ‘homo universalis’ Leonardo da Vinci Aslanders’ grote inspiratiebron is. Dat je alles kunt zijn wat je wilt zijn en dat ook nog eens allemaal tegelijkertijd is een bevrijdende gedachte. De site Wikihow, ontstaan in 2005, is exemplarisch voor het maakbaarheidsideaal. Google maar eens op How to become an ‘entrepreneur’, ‘writer’, ‘Taoist’ of willekeurig welk ander beroep of interessegebied. Je bent vaak al in zeven of acht heldere stappen wat je worden wilt. Zelfs op de vraag How to become like Leonardo da Vinci?, komen zinnige antwoorden. Die nieuwe Renaissance van Aslander, die zet nog wel even door, vermoed ik. Inspirerend.