Lean consumptie

Na Lean Productie is sinds 2005 ook de term Lean Consumptie in zwang: lever de klant precies wat hij wil, wanneer hij wil en verspil daarbij zo min mogelijk van zijn tijd en energie.Zo scan je als consument in Japan op metrostation x de barcode van je favoriete maaltijd die vervolgens op je eindhalte dampend voor je klaar staat. Of: je bestelt je boodschappen via de Appie App en pikt ze op langs de A1, terwijl je even uit de file gaat.

De evenementensector kan nog een flinke slag slaan wat dat betreft. De ontwikkelingen gaan er snel en er bestaan natuurlijk bedrijven met een excellente service, wat niet wegneemt dat je bij een concert in bijvoorbeeld de Heineken Music Hall, maar liefst vijf of zes keer in de rij staat. Eerst om je jas in garderobe of locker (3 euro, 2 euro borg) kwijt te kunnen, vervolgens om muntjes te halen voor de bar. Een bar waarvoor ook weer een flinke rij staat (medium bier in plastic beker, veel schuim 4,30 euro). Als je pech hebt sta je nogmaals in de rij voor de wc en oordopjes (9 muntjes per paar). Na afloop is er de rij bij de garderobe en nogmaals eentje bij de kassa om je resterende muntjes of lockerpas weer in te kunnen leveren. De parkeergarage (18 euro) verlaten vergt ook nog het nodige engelengeduld. Er is geen Lean Expert voor nodig om te bedenken dat dat beter moet. Want de klant heeft steeds minder zin in ‘gedoe’. Het artistieke product en de service daar omheen maken deel uit van dezelfde ervaring. Het is eeuwig zonde wanneer het een het ander tekort doet. Al was Nick Cave briljant. Dat dan weer wel.