Radicale keuzes

Ik ben dol op domeinnamen. Ik heb er nu nog zo’n 20 geclaimd. Het moeten er ooit ruim 40 geweest zijn. Bij ieder mogelijk project dat in me opkwam, al was het nog maar een vaag idee, schafte ik meteen een bijpassende domeinnaam aan, als een hoed bij een jas die nog gemaakt moet worden.

Zo kocht ik in 2004 newsocieties.com, wat nu gewoon nieuwegrond.com heet. Een onschuldig naampje, zou je denken. Maar volgens de statistieken van mijn provider mocht ik mij destijds direct verheugen op de warme belangstelling van een respectabel aantal beveiligingsbedrijven en andere digitale waakhonden uit voornamelijk Trumpland. Ik weet niet zeker of het geblindeerde busje aan de overkant van mijn straat er ook iets mee te maken had, maar toch… Bedenk goed wat uw domeinnaam doet.

Iets dergelijks overkwam ook Sadettin Kirmiziyüz toen hij zijn voorstelling “De Radicalisering van Sadettin K.” noemde. Dat is bijna vragen om extra interesse van de overheid. Toch duikt het begrip radicalisering in een steeds bredere context op. De Vlaamse theatercriticus Wouter Hillaert noemde zijn State of the Union een ‘pleidooi voor radicalisering’ en riep hierbij op tot ‘radicale verbinding’.

Zelfs moderne boeddhisten als Noah Levine en Angel Kyodo Williams spreken over radicale keuzes, de radicale lessen van de Boeddha of in het geval van Kyodo Williams over Radical Dharma. Radicaal hoeft dus niet per definitie iets negatiefs te betekenen. Ofschoon je de keuze voor Trump ook als tamelijk radicaal kunt beschouwen.

Zelf geloof ik er steeds meer in dat de radicale keuze soms effectiever is dan werken aan geleidelijke verandering. Geleidelijke verandering heeft mij nooit van het roken afgeholpen. Radicaal stoppen wel. Zo ben ik sinds kort ook radicaal gestopt met het eten van vlees. En zo maakte RTL de radicale keuze om te stoppen met zwarte piet.

Je kunt er namelijk gewoon voor kiezen om niet langer te discrimineren. Om geen leuk bedoelde grapjes meer te maken over medemensen met een andere culturele achtergrond dan de jouwe. Om serieus werk te maken van diversiteit binnen je organisatie. Om radicaal voor een nieuwe carrière als vredesstichter te gaan. Eigenlijk is het leven heel eenvoudig. Als je maar handelt.

‘Het geheim van verandering is om niet te blijven vechten tegen het oude, maar je te richten op het bouwen van het nieuwe’, wist Socrates al. Daarom is verandering allereerst een besluit. Radicaal of niet.

angel
Rev. Angel Kyodo Williams